דנית צור אלמוג – גישת לידה כמסע

קורס דולות ומדריכות הכנה ללידה; קורס עלמא עיבוד לידה מרפא; השתלמויות לנשות מקצוע

מפגש לקראת לידה – התמודדות עם חששות ופחדים

מפגש לקראת לידה – התמודדות עם חששות ופחדים
״ספארי-נמרים״

בין אם ילדת כבר או זו הלידה הראשונה שלך, את ניצבת בפני הלא נודע – גם אחרי שקראת, עשית קורס הכנה ללידה או שמעת אינספור סיפורים ועצות, אין לך (או למישהו אחר) דרך לדעת מתי ואיך תתחיל הלידה, כמה זמן היא תארך או מה תהיה החוויה הפנימית שלך.
לפני לידה ראשונה אין לרוב הנשים דרך אפילו להתחיל לדמיין איך ירגישו צירים, מה יקרה ב׳שלב הלחיצות׳, או מה מכל העצות יתגלה כרלוונטי באמת. אבל גם לפני לידה חוזרת, טבעי לחוות פחד או דאגה – אם היתה לך חוויית לידה קשה, אין זה אלא טבעי שתחששי שזה יקרה שוב, ואם דווקא הייתה לך חוויית לידה טובה – טבעי שתחששי שהפעם זה לא יהיה כך.

״נמר-לידה מסמל כל אירוע, סיטואציה או התערבות רפואית בלתי רצויים, שהיית מעדיפה לא לפגוש במסעך. בתחילה, בדרך כלל, מדובר ב'חתלתולים' – חששות חולפים – שמתפתחים לדאגות גדולות יותר, שפוסעות הלוך ושוב בחוסר שקט בתודעה שלך, ומפירות את שלוותך במהלך ההיריון.
כפי שדובים חיים היום בפארקים שונים ברחבי עולם, כך נמרי לידה חיים בנוף הפנימי של נשים בהיריון בעולם המודרני. בידיעה שאין לך אפשרות לצפות מה דוב או נמר יעשו, או לשלוט בכך, את יכולה להישאר בתוך האוטו או להימנע מכניסה לפארק הלאומי בכלל, או לחלופין את יכולה ללמוד איך להגדיל את הסיכויים שלך לשרוד ולהתמודד, אם אכן תפגשי דוב או נמר במסלולך;‏ אז, כשתגיעי לפארק, תוכלי לצאת מהרכב שלך וליהנות מהדרך ומהנופים היפים. אחת ממשימות ההכנה בהיריון היא ללמוד ולתכנן דרכי תגובה מועילות לנמרי הלידה שלך.

מהו נמר הלידה שלך?
האם יש דבר, התערבות או אופן לידה מסוימים שאת מקווה מאוד שלא יקרו? שאת מנסה לא לחשוב עליהם ולמנוע אותם? שאת אוספת באובססיביות מידע לגביהם או לחלופין מדלגת בכוונה על הפרק שדן בהם? אם כן, זהו נמר הלידה שלך.״

~ פאם אינלגנד, מתוך הספר לידה כמסע. תרגום דנית צור אלמוג

לקראת לידה, כשמתחילים הרבה פעמים לעלות פחדים וחששות, התודעה שלנו נוטה להגיב באחת משתי דרכים אופייניות –
הראשונה היא לנסות לדחוק הכל חזרה למטה, כמו למשל בעזרת קריאה של סיפורי לידה חיוביים בלבד, דילוג על הפרק בספר שמתייחס לניתוח קיסרי, אמונה שאם רק אחשוב טוב יהיה טוב, או הסתמכות על כך שכל כך הרבה אימהות ילדו לפנייך.
השנייה היא דווקא עיסוק בלתי פוסק בחששות ובתסריטים המפחידים, שוב ושוב ושוב, מתוך ניסיון נואש של הנפש להגיע מוכנה וערוכה לכל ׳שיבוש׳, ולא להרגיש שזה תפס אותך בהפתעה. המחיר הוא הרבה מאוד מתח וחרדה כבר עכשיו.

איור: פאם אינגלנד

״ספארי הנמרים״ מציע אפשרות שלישית, שהיא אולי פחות אינטואיטיבית לרובנו, אבל לגמרי אפשרית עם ליווי והדרכה. במקום להתעלם מהפחדים מחד או להרגיש טובעת בתוכם מאידך, תוכלי להסתכל ל׳נמר הלידה׳ שלך בעיניים, להבין בדיוק מהו וכבר עכשיו לזהות את המשאבים והכוחות הפנימיים שיעזרו לך להתמודד איתו.
בעזרת ״ספארי נמרים״ תוכלי להגיע בידיעה עמוקה שאפילו אם תיתקלי באחד התסריטים שאת מקווה להימנע מהם – למשל לידה מאוד ארוכה, לידה עם/בלי אפידורל שלא בהתאם לתכנון או קיסרי – תוכלי להתחבר יותר בקלות לאותם משאבים פנימיים וחיצוניים שזיהית מראש, ולהתמודד עם כל סיטואציה שתבוא.

מפגש להתמודדות עם חששות ופחדים
״ספארי נמרים״
שעה וחצי
450 ש״ח

*ניתן לקבוע מפגש פנים אל פנים או בזום

״מילת הכוונה חשובה: אל תפני את מטאפורת הנמר נגד עצמך, כשאת מפשטת יותר מדי את המנגנון הפיזיולוגי המורכב, ומסיקה שכל פחד בלידה יעצור אותה מיד;‏ אל תאשימי את עצמך שבכלל יש לך נמרי לידה ואל תקבעי חוקים שמכתיבים 'תמיד לפעול' או 'תמיד להמתין'. נמרים – פחדים וחוסר ודאות – הינם חלק בלתי נפרד מנוף הלידה ומכל טקס מעבר משמעותי. אין זה אלא טבעי שהיולדת צריכה לחצות את המפתן הרוחני של שערי הספק והאימה; אין זה כישלון או משהו שדורש תיקון…"

~ פאם אינלגנד, מתוך הספר לידה כמסע. תרגום דנית צור אלמוג